Haluaisin muistuttaa ja korostaa kissan ottamisessa sitä, että ENNEN KISSAN HANKKIMISTA mieti:
- onko minulla mahdollisuus hoitaa kissaa, sen tarvitsemaa hyvää ruokaa, hiekkaa ja perusterveydenhoitoa PÄIVITTÄIN, useamman viikon, kuukauden ja lähtökohtaisesti jopa 10-20 VUODEN ajan?
- onko minulla mahdollisuus viedä kissa eläinlääkäriin, jos se sairastuu? ( Hätäapukissalassa hoidettavat kissat voivat olla PIILEVÄSTI SAIRAITA tai niillä voi ilmetä terveysongelmia myöhemmin johtuen niiden epäselvistä taustoista usein isoissa kissapopulaatioissa, hylätyksi tulemisesta ja joskus jopa nälkiintymisestä jne. )
- jos otan Hätäapukissalasta kissan, jolla JO TIEDETÄÄN olevan joku terveysongelma, onko minulla todella mahdollisuus HOITAA ONGELMA KUNTOON?

Hätäapukissala tekee kaikista luovuttamistaan kissoista KIRJALLISEN SOPIMUKSEN, jossa lukee kissan tunnistetietojen ja luovuttajan ja vastaanottajan, hinnan ja tilinumeron lisäksi SEURAAVAA, eikä kirjallista sopimusta ole tehty höpöpuheeksi, vaan ihan tosissaan SOPIMUSPAPERIKSI, jossa SITOUDUTAAN asioihin. Ajatus kissan pelastamisesta on hieno ja kiitän jokaista kissalle kodin antanutta, mutta samalla olen yhä enenevässä määrin huolestunut siitä, ymmärtääkö kissan ottaja sen, mihin hän sitoutuu? Hätäapukissala EI toivo joutuvansa ottamaan kissoja takaisin lopetettavaksi ( kun ei olekaan mahdollisuus hoitaa ongelmaa, josta tiedotettiin kyllä luovutettaessa, tai sairautta, joka puhkesi eikä ollut tiedossamme luovutushetkellä - mutta me varoitimme piilevistä ongelmista ), tai uudelleensijoitettaviksi, kun ei sittenkään ole rahaa kissanruokaan tai kun se kissa onkin sellainen, että se näkyy, kuuluu, haisee ja häiritsee elämää. ANTEEKSI TÄMÄ KISSAN PÖYDÄLLE NOSTAMINEN, mutta TÄMÄ PITÄÄ NYT SANOA ÄÄNEEN!

Sopimuksessa sanotaan:

• Hoidan huostaani luovutettua kissaa hyvin. Otan välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissa sairastuu. Huolehdin siitä, että kissan rokotukset pysyvät voimassa ja madotan kissan säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Huolehdin myös kissan steriloinnista/kastraatiosta vuoden kuluessa, mikäli sitä ei ole tehty. KISSALLA EI SAA TEETTÄÄ PENTUJA EIKÄ SE SAA PÄÄSTÄ ASTUMAAN!

• Huolehdin siitä, ettei ottamani kissa pääse putoamaan ikkunoista tai pääse karkaamaan sitä kuljetettaessa. Ulkoilutan kissaa vain valvotusti (=valjaissa tai verkotetulla parvekkeella tai tarhassa ) taajamassa. Jos päästän kissan ulos vapaana, varmistun, että alue on tarpeeksi turvallinen ulkoiluun ( haja-asutusalue, maatila ) ja ettei kissa aiheuta harmia naapureille tai mene lasten leikkipaikoille.

Arka kissa saa AINA lisäkohdan: HUOMIO!! Tämä kissa on ARKA, eikä sitä voi päästää ulos ennen kuin se on KUNNOLLA JA VARMASTI TOTTUNUT IHMISIIN ja kotiutunut. Käytännössä tämä tarkoittaa useiden kuukausien totuttamista ja sisälläpitoaikaa. Ulos päästyään arka kissa katoaa helposti ja lopullisesti. SITOUDUN PITÄMÄÄN KISSAN SISÄLLÄ kunnes se hyväksyy kaikki perheenjäsenet eikä piiloudu vierailtakaan.

• Mikäli ottamani kissa katoaa tai kuolee, ilmoitan siitä heti turvasiru.fi-palveluun saamillani tunnuksilla. Samoin ilmoitan turvasiru.fi-palveluun viipymättä mahdolliset nimen, osoitteen ja puhelinnumeron muutokset.

• Mikäli joudun luopumaan kissasta, voin palauttaa sen Hätäapukissalaan. Kissan hintaa ei kuitenkaan minulle palauteta, ellei kissan palautukselle ole perusteltua syytä (esim. allergia, lääkärintodistuksella.) Ja silloinkin hinta palautetaan vain kahden viikon ajan kissan luovutuksen jälkeen. Vastaanottaja huolehtii kissan takaisinkuljetuksesta koituvista kuluista.

• Olen täysin vastuussa kissasta heti luovutuksen jälkeen ja ymmärrän, että sen sopeutuminen uuteen kotiin voi kestää. Kissa voi olla äänekäs, levoton, arka, tai käyttäytyä muuten kummallisesti, kunnes kotiutuu kunnolla. Mikäli en voi enää huolehtia kissasta, etsin sille luotettavan uuden kodin tai palautan sen Hätäapukissalaan. Hätätapauksessa eläinlääkäri päättää kissan lopetuksesta.

• Hätäapukissalan edustajalla on oikeus käydä katsomassa huostaani luovutettua eläintä sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Mikäli tällöin todetaan, että kissaa ei hoideta ja kohdella asianmukaisesti, Hätäapukissalalla on oikeus ottaa kissa välittömästi takaisin.

• Vastuu kissan terveydestä ja eläinlääkärikuluista: Luonnosta talteen otetut kissat saattavat olla vammaisia tai piilevästi sairaita, vaikka ne on todettu aiemmin terveiksi. Mahdollisista eläinlääkärikuluista vastaa kissan uusi omistaja.Tätä sopimusta on tehty kaksi samansisältöistä kappaletta, yksi luovuttajalle ja yksi vastaanottajalle

Sitten on ne hinnat ja tilinumero ja allekirjoitukset ja sopimus koeajasta - koeaika sovitaan YLEISIMMIN siksi, että voidaan testata, sopeutuuko ENTINEN LEMMIKKI uuteen kissaan ja toisinpäin. Koeaikaa EI SOVITA siksi, että voidaan katsoa, repiikö kissa tapetteja tai leikkiikö se yöllä, silppuaako kasveja tai karvaa antiikkihuonekalut.

Ugh. Ajatelkaa - mieluiten etukäteen! 
( Ja ongelmissa AUTETAAN, mielelläni kerron vaihtoehtoja, yritän selvittää raapimiseen, sisäsiisteysongelmiin, ym. syitä ja ratkaisuja! Siitä EI ole kyse. Lähes 24/7 saatte minut kiinni, kun tarpeeksi yritätte puhelimeen ja YV:llä ja sähköpostilla. )